Dlaczego warto sięgnąć po płatki owsiane

Płatki owsiane cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem wśród osób ceniących sobie zdrowy tryb życia. Za ich popularność odpowiada w dużej mierze ich wyjątkowy smak oraz zawartość licznych witamin i minerałów. Dobrze byłoby więc zapoznać się z właściwościami płatków owsianych. Warto byłoby też zdawać sobie sprawę z tego, do czego można wykorzystać je w swojej kuchni. Okazuje się, że interesujących możliwości jest całkiem sporo. 

Właściwości płatków owsianych

Owsiane płatki są bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Mowa tu między innymi o witaminach z grupy B. Okazują się one szczególnie ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dzięki płatkom owsianymi można dostarczyć swojemu organizmowi także cynku, magnezu czy żelaza. Płatki owsiane są lekkostrawne, dlatego są idealnym rozwiązaniem dla osób borykających się ze schorzeniami układu pokarmowego. Bogactwo błonnika sprawia, że sprawdzą się one w jadłospisie osób odchudzających się. Dania przygotowane z dodatkiem płatków owsianych korzystnie wpłyną na stan naszej skóry, włosów oraz oczywiście paznokci. 

Do czego wykorzystać płatki owsiane?

Płatki owsiane mogą stanowić przede wszystkim bazę smakowitej owsianki. Można przyrządzić ją z dodatkiem owoców oraz orzechów. Dzięki płatkom owsianymi można przygotować także zdrowe i kruche ciastka z żurawiną i gorzką czekoladą. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby dodać je również do koktajli owocowych i owocowo-warzywnych. Po zmieleniu płatków w młynku do kawy można uzyskać z nich bezglutenową mąkę. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie jej do przygotowania bułek, chleba bądź muffinek. Warto mieć na uwadze to, że w sklepach spożywczych znajdziemy zarówno płatki owsiane górskie, jak i błyskawiczne. Te pierwsze wymagają gotowania, a te drugie wystarczy jedynie zalać gorącą wodą bądź dodać do jogurtu. Płatki owsiane górskie będą lepsze dla osób z cukrzycą, bo mają niski indeks glikemiczny.